1 Ekim 2007 Pazartesi

iki mail..

-----------
selam pinar,

ben bu carsambaya bilet aldim, aksam yedide ankaradayim, bayramin 1. gunu geri donuyorum, esyalari toparlayacagim,
cumartesi butun gun yagmur yagdi, evden disari burnumuzu uzatamadik, pazar gunu havaalanina gittik, bana bilet aldik, sonra amsterdam'a indik, sevdigimiz (!) bir cafe var :) orada birseyler atistirdik, amsterdam merkezden evimizin yolunu bulmaya calistik, bulduk.. evimizin oldugu sokagin resmini cektik, cevrede dolandik.. sonra otele geri donduk, evle ilgili su dakikaya kadar yeni bir gelisme yok ne yazik ki,,

sen bana benzeyecegine, giderek ben sana benziyorum, .. maillerim kisaliyor,,
opucuk, gulucuk,

yine de guzel bir haftasonuymus be pinar, konser, gol gezinmesi, arkadas filan,.,

--------

asagidaki yaziyi tekin, o sana daha once bahsettigim forumlardan birinde bulmus, hollanda'da yasayan turklerle ilgili, hosuna gitmis, bana da atmis, ben de sana gonderiyorum,,

isler yogun mu, hani yazmamissin bana daha cevap.. :)
ay bu arada evet esyalari satiyoruz, var mi cevrende mustakbel alici?? mutfaktaki beyaz masayi yazmayi unutmus, onu da satacagiz satabilirsek tabii, ev kucuk ve beyaz esyalarin tamami da var yani, bir suru seyi getiremeyecegiz buraya ne yazik ki..

-------------------------

Alinti
______________

Hollanda da yasayan arkadaslarin tespitlerinin cok buyuk bir oranda dogru oldugunu belirtmek isterim. Fakat bu tespitlerden cikartilan sonuclar yanlis.
Mesela: bir cok arkadas soylemis. Robot gibi yasiyoruz diye.. Tespit %500 dogru ..
fakat cikarilan sonuc yanlis..
Arkadaslar bu ulke vede diger Bati avrupa ulkelerinde hayat boyledir. Hollandalida almanda robot gibi yasar.. okadar dakik ve duzenlidirlerki .. Bayilirsiniz yeter dersiniz. Fakat Bu ulkeler bu tertipli duzenli calismalari vede yasantilari sayesinde bu seviyeler cikabilmislerdir.( faktorlerden biridir)
yani bu oradaki turklere bir gucun bir baski yapmasi seklinde degil.
Soyleki:
Evet is 9 da basliyorsa Hollandali patronunuz yada is arkadasiniz olmez ise orada olur.sizinde olmanizi ister. Fakat biz akdeniz insaniyiz. Birazda is ahlakindan yoksunuzdur .Daha vurdum duymaz yasariz.. iki gun gitmezsin vaktinde 3. gun tepki gelir. haklidirda sizin uydurdugunuz bahane nin aynisi ondada vardir .fakat genelde uydurmaz. Busefer turk yalan soyler. tabii bu bir gunde degil bir surecin sonucu yillar yili.. olmadi gider doktora izin alir. soyle boyle.. Tabii Bu adamlarin zaten zayif olan guvenin sarsar. Cunku bir kere gormustur sizin yalan soylediginizi..
Bu dongu boyle surer.Sonra turk Sosyal le duser. Alisir. hollandali iyici uyuz olur .ben essek gibi calisiyorum. Bu adam Ye ic yat yapiyor para aliyor diye.. Sonuc ta topyekun bir guvensizlik baslar.
Bu nu yapanlar yuzde olarak buyuk cogunluktadir. Tabiki genelleme yapmiyorum.Fakat Bu bumerang gibi doner dolasir. Normal sekilde calisan mucadele eden Yabanciya yansir.
Siz artik hersey beklenebilecek bir turksunuzdur. Sahsi olarak bu nu silebilirsiniz fakat uzun zaman alir.
Binlerce turk vardir. Hem gider Sosyalden 1000 eu para alir.Hem gider. kacak calisip maas alir.Devlete issizim der. Tabii adamlarin antipatisini toplar bu Ben essek gibi calisayim sen git cift maas al . Git turkiyede 30 daire yap.sonrada acim edebiyati..

Tabiki bunlar genel degil fakat bu olanlar hep guven bunalimi yaratiyor.
Faslilar var. Turkler in kader arkadaslari Abi kardas derler birbirlerine sonrada Mikmek icin pozisyon kollarlar.
bu faslilar hollandada hirsizligin kitabini yazmislardir. Ise alinirlar. Gece temizlikte acar Fasla telle konusurlar. Binlerce eu tel faturasi gelir. ise son Sonrada yirtinirlar ayrimcilik , irkcilik diye. 30 senedir ayni hikaye.. Giderler temizledikleri yeri soyarlar.. Atilirlar yine ayni hikaye.. Turklerde bunlarin Kardasidir. Bu tur islere girmeseler bile fazla .Ekuri likte ustlerine yoktur. ee Bir laf var Bana arkadasini soyle diye...
Ha Bu van gogh Cinayetin den sonra , o ircilik diye ortaligi yirtan insanlar sus pus oldu.Cunku Gercek irkcili basladi .Gercek ayrimcilik.
bunun Gibi milyonlarca Ornek verilebilir.
Malesef Bir turk kolonisi olarak hollanda turk nufusu turkiyeninde gerisindedir( hepsi degil tabii) Bunu beraber oluraniz cok yakindan incelersiniz. Malesef hala Hastanelerde vs turkce brosurler dagitilir.Kadinlari dovmeyin kizlari okutun diye...
Tabiki anodolu insanidir . temizi coktur.Fakat Hollandalidan bunu anlamisinida bekleyemezsiniz.. Nasil turkiyede 200 milyonluk Rus milletini orospu olarak goruluyorsa, kurunun yaninda yasda yaniyor..

daha derine girmek istemiyorum. Cunku sayfalar tutar..
Ozet olarak bu arkadaslarin tespitleri %90 dogrudur.Fakat Cikardiklari sonuclar malesef pek tatmin edici degil. Icinde bulunulan duruma gore cok subjectif yorumlar.
Ama Ana fikir sudur. ne avrupada nede hollandada ve nede Gelecekte turkiyede Kalifiye olmayan insanin isi bitiktir. Eger elinizde diplomasi olan isin hakkini verebiliyorsaniz.
heryerde bir sekilde is guc var. Zaten shengen vizesinin dogasinda bu yok mu?

Bati avrupanin gocmen politikasi sebebiyle, bir cesitlilik yaratmak yerine aldiklari ulkelerin en dusuk sosyal gurubuna yoneldiler.( Burda o insanlari suclamak olmaz). Bu adamlari getirdiler, calistirdilar iki tarafta fazlasiyla kazandi. Fakat simdi, bedensel guc yerini nerdeyse yuzde yuz makinesleme birakti. ustune birde eu nun gelmesiyle ekonomi coktu.( ciddi anlamda). Bu zamana kadar gayet rahat is bulan gocmen guruplar(hic bir kalifikasyon yokken) birden issizlikle yuzlesiyorlar. Mantik soyle, ekonomi kotu, Eskiden o ulkenin yerlisinin calismadigi isler coktu, bu sebeple mecbur yapanci yapiyordu bu isleri, simdi ekonomi kotu, Hollandali is bulanmiyor, bu sefer egitim durumu iyi olan vasifli adami vasifsiz ise aliyorlar, bu arada gocmen gelmis vasifsiz isci bos kaliyor. tabiki bukadar basit degil fakat basitce anlatmaya calistim.

O bitmis , olmus hollanda diyeler ki( haklilar fakat su acidan) duruslatina gore haklilar.

Nasil? Hollanda da insanlar copten ekmek mi topluyor? cadir kentlerde mi yasiyorlar? tabiki hayir. Peki nasil?

Simdi, Gocmenin aklinda devamli bir fikir var, Parayi bulup geri donmek ? 30 sene evvel gelenler ve ikinci kusak bunu kismen yapmis. Fakat son donemde ekonominin sicmasiyla, her ay kenara 500 gulden atip iki senede bir koylerinden arazi alma devri bitmis,bunu bosverin, kolayca is bulma devri de bitmis,Bu turklerle , faslilara extra zor sahip olduklari kotu un ve kismi irkcilik sebebiyle.

bu sefer ne oluyor? kazandigi parayi hicbir sekilde kendini ve ailesini gelistirmeye yatirmamis fakat memleketinde 20 dairesi olan adam, is bulamiyor.Cunku hali hazirda hollandali egitimli( orta seviye) insanlar bosta, Gidip dil bilmeyen , yada guvenilirligini kaybetmis insanlari ise almak yerine, elinde bulunan kendi vatandasini kullaniyor. Isi olan turk ve fasli da, aldidi max para olan 1300-1500 eu ile bir ay boyunca guzelce geciniyoir fakat kenara 100 eu koyamiyor. Iste eskisi gibi para biriktiremiyen insanlar Hollanda bitmis diyor.( bu almanya belcika vs,, icinde gecerli)

Hollandali da ekonominin kotu oldugunu biliyor soyluyor fakat bitmis demiyor, cunku hollandalinin 99 daire almak gibi bir derdi yok. O bir daire alip 30 senede oder bu arada altinda arabasi olur .Geri kalan parayi sosyal ihtiyaclarina harcayarak ayin sonunu getiriyor .yani hollandali 100 eu extra parasi varsa bunu kitaba , egitime yada tatile ayirirken, yabanci iki dukkan daha acayim diye kasiyor. tabiki bu parayla bu mumkun degil bu sebeple hollanda bitmis diyor.( yada amanya vs..)

Neden geri donmuyorlar meselesi, Bu yukardaki mesele ile ayni paralelligi tasiyor. KALIFIYE degil nasil donsun ki? Turkiyede ne yapacak burada en agir islerde yada kendi doner dukkanini acarak geciniyor .Turkiye ye gitse , yillarca kasip biriktirdigini yiyecek, kimse hollanda da dogdugu halde ( lise iki seviyesinde egitim almis birini ise almaz) universite bitirenler is bulamazken,,
Hollandalinin boyle bir derdi yok, iyi egitimli,kulturlu, dunya vatandasi seklinde istedigi yerde is bulabiliyor .Yani adam amerikaya gitse yaptigi meslegi icra edebiliyor .fakat yabanci egitimsiz ve daha onemlili kalifiye olmadigindan yerinden kipirdayamiyor.
Bu sebeple , eger klasik gocmen mantalitesin sahip insan icin hollanda degil butun avrupa olmus durumda , cunku 10 tane vasifsiz iscinin yaptigini birtane paketleme makinasi ve bir tane makinadan anlayan operator yapiyor . O operatorde masesef yabanci degil cunku egitimli degil yabanci okullar herkese acik oldugu halde.

Mantigi soyle kurun, Hani turkiyede kimse sallamiyor ya , orman muhendisini, gelismis ulkelerde Orman muhendisi orman muhendisidir. saygi duyulur, danisilir. ( torpil yoktur ve ya cok azdir) fakat burada bir ayrinti var. Kendini gelistirmis insanlar yani diploma degil, Orman muhendisiyse o isi bilen, seven, isine bagli insanlar.

Boyle bir handikap var isin icinde, gerci daha soylenecek cok sey var ama sanirim yeterli su an icin.

-----------

Hiç yorum yok: