5 Ekim 2007 Cuma

minimalist bir ev...

**
bu yazıyı yazmaya ihtiyacım var; minimalist bir ev yaratmam lazım. Motivasyonumu yüksek tutmak için, sağdan soldan okuduklarımı kopyalıyorum. elbette zenhabits !!

minimalist ev;
-dinlendiricidir, daha az stres yaratır.
-göze daha çekici gelir. Çünkü her bir parça ince elenip sık dokunarak seçilmiştir.
-temizlemesi daha kolaydır. ne kadar çok şeye sahipsen, temizlemen gereken o kadar çok şey vardır.

minimalist evin özellikleri;
-sadece bir kaç parça gerekli eşya vardır. Örneğin oturma odasında bir kanepe, bir tv, bir sehpa ve belki bir kaç sandalyeyle abajur yeterlidir. Daha da minimal olunabilinir tabii, bu kişiye bağlıdır.
-yüzeyler boştur; süs eşyaları, ıvır zıvır ve gereksiz hiç bir şey yoktur.
-tamamen bomboş yüzeyler ve duvarlar da sıkıcı olabilir. En iyisi gerçekten hoşunuza giden bir kaç parça eşyadır; çalışma masasının üzerinde bir aile resmi, sehpanın üzerinde içi çiçekle dolu bir vazo, duvarda sanat eseri bir tablo gibi..
-nitelik nicelikten önce gelir. beş tane fabrikasyon sehpa yerine bir tane güzel sehpa daha iyidir.

minimalist evinize nasıl kavuşursunuz?
-eğer yeni bir yere taşınmıyorsanız tek seferde oturup evinizi baştan aşağı minimalize etmek zordur. bir odayla başlayın. önce o odayı minimalize etmek için odaklanın. Bunu başardığınızda sonrakine geçmek için size ilham kaynağı olacaktır.
-mobilyalarla başla.. Bir odadaki en büyük eşyalar mobilyalardır. Önce hangi mobilyalardan vazgeçebileceğinizi düşünün, elbette konforunuzu elden bırakmadan..
-sadece gerekliler.. mobilyalarınıza veya odadaki diğer eşyalara bakarken şu soruyu sürekli kendinize sorun; "gerçekten benim için gerekli olan ne?" Onsuz yaşayabileceğinizi düşündüğünüz şeylerden kurtulun.
-yerlerde eşyalar, yığınlar, dağınıklık hiç bir şey olmamalı. Yerde sadece mobilyalar olmalı. Diğerlerini gözden uzağa kaldır, gereksizse at ya da bağışla..
-Masaların, sehpa gibi yüzeylerin üstünde de dağınıklık olmamalı. gerçekten minimalist bir evin altın kuralı.
-Bir iki sanat eseri dışında duvarlarda hiç bir şey olmamalı.
-kitapları, dvd ve cd'leri raflara kaldır. Rafları gereksiz ıvır zıvırla doldurma.
-gözden uzak olsun diye çekmecelere, dolaplara kaldırdığın ıvır zıvırı düzenlemek ve eleyip atmak bir sonraki görevin olsun.
-çıplak pencereler veya olabildiğince sade perdeler..
-yer kaplamalarında ve mobilyalarda tek renge sadık kalmak, desenli objelerden kaçınmak minimalizm duygusunu pekiştirir.
-toprak rengi, mavi, yeşil gibi doğal ve hafif renkleri tercih etmek dinlendirir. Beyaz, klasik minimalist rengidir. ancak odaya aykırı bir renkte vazo koymak bir değişiklik katar.
-bir odayı minimalist hale getirdikten çok sonra bile daha fazlasını da yapabilirsiniz. Bir kaç ay sonra yeni bir bakış açısıyla tekrar odanıza bakın ve gerçekten kullanmadığınız, ihtiyaç duymadığınız eşyaları ayırıp atın.
-minimalist bir evde her objenin bir yeri vardır. Eşyaların en kullanışlı yerlerinde olmalarına özen gösterin ve her şeyin yerli yerinde olmasına dikkat edin.
-işinizi bitirdiğinizde arkanıza yaslanın ve minimalist bir evde oturmanın huzur verici anını yaşayın.
******
devam edeceğim bu konuya da elbet..

Hiç yorum yok: