19 Eylül 2007 Çarşamba

nasil para biriktirilir?

---

bilirsin ama uygulayamazsin...

1. alisveris yapmaya ac gitme.
2. evde liste hazirla ve markette listeye sadik kal.
3. ihtiyacin olanla istedigin seyi ayirt etmeyi ogren ve ihtiyacin olani al.
4. almadigin her seyin parasini cuzdaninin ayri bir gozune koy ve ay sonunda ne kadar tasarruf ettigine bak..
5. kredi kartinla alisveris yapiyorsan harcadigin parayi da cuzdaninin ayri bir gozune koy. Cuzdaninda hic para kalmayinca ay sonuna kadar bir daha harcama yapma.
6. disarda yemek icin belli bir butce ayir ve onun disina cikma, ayrica disarda yemek icin sadece haftada bir veya iki haftada bir ya da daha az gun belirle.
7. her ay banka hesabina belirli bir miktar parayi yatirma aliskanligi edin.
8. takip etmek istedigin kulturel etkinliklerin ajandasini cikar, haftada bir etkinligi ya da ayda bir hafta etkinligi tercih et, ucretsiz etkinlikleri kacirma. bunun icin de bir butce olustur ve bunu asma.. cogu etkinlik cok onceden belirlidir. tercih yap..
9. tatiller icin onceden organizasyon yap, yil boyunca butce olustur.
10. bir seyi almadan once uc kere dusun; gercekten gerekli mi?, evde nereye koyacagim?, sagligimi tehlikeye sokacak mi?
11. ve dorduncu kere dusun; almasam olur muyum?
12. az ye, zayifla, egzersiz yap, basit yasa... mutlulugu para harcamada degil, baska seylerde ara, kitap okumak, bisiklete binmek, yuruyuse cikmak gibi...
13. alisveris sirasinda aldiklarinin fiyatini toplayarak git, faturayi kontrol et.
14. cok miktarda almak her zaman ucuza gelmeyebilir, birim fiyatini karsilastir.

son olarak, butun bunlar eger biriktirdigin parayla yapmak istedigin iyi bir seyler varsa bir anlam kazaniyor. yoksa sadece cimri bir insan olursun ve hayatin zevklerinden olursun, kendin olmaktan cikarsin belki de, kimbilir.. savruk olmamak icin pinti olunabilir, bu da bir karakter ne de olsa,, ama ikisi de iyi degil suphesiz..

ev sahibi olmak icin para biriktirilebilinir, cocugun egitimi icin veya bir tekne almak icin, dunyayi gezmek icin, her sey olabilir.. Sadece, yolun sonuna geldigimizde aslinda yapmak istedigimiz seyleri yapamadigimizi, cesitli nedenlerle erteledigimizi (belki parasizlik) gormek istemeyiz. arkamiza baktigimizda pismanlik duymak istemeyiz, her gun bes lira fazla harcamak ayda 150 lira, yilda 1800 lira fazla, gereksiz harcamak demektir. 5 lira cok gorunmuyor ama 1800 lira cok gorunuyor, degil mi?

gecici hevesler icin gelecegini ipotek altina alma, fakat hayattan bikacak kadar da yasamdan uzak kalma..
---

Hiç yorum yok: